Fasada – uštedite energiju!


Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?!

Baš zato je vreme da stvari gledate dugoročno. Umesto što grejete ili hladite ulicu svake godine dobro bi bilo da taj novac pametno uložite.. Fasada je pravi izbor. Pored toga ako se radi o spoljnoj izolaciji i sam objekat će izgledati lepše.

Postoji više vrsta kako fasada tako i samih izolacija. Danas najpopularnija fasada je demit fasada, ali nemojmo zaboraviti i druge fasade kao što je pikovana fasada, fasadna cigla, alubond fasada i mnoge druge. Svaka vrsta fasade zahteva određenu vrstu lepka, izolacije, boje… Bilo da je izolacija stiropor, stirodur, neopor, sendvič zid, staklena vuna ili nešto treće, vaš dom će sigurno biti topliji sa izolacijom nego bez nje. Pored izolacije zidova, uvek je savet da se zameni i stolarija kako bi ušteda energije bila apsolutna. Danas na tržištu imamo veliki broj profila. Drvena stolarija, PVC stolarija, Alu stolarija sa više komora kao i više stakla. Stakla mogu biti različitog kvaliteta, od klasičnih do stakala presvučenih različitim folijama a sve u svrhu uštede energije.

Kad odredite budžet i vrstu fasade koju želite da uradite, na kraju dolazi i vaš kreativni momenat. U koju boju želite da obučete svoj dom. Često zbog uštede novca biramo jeftinije boje, bez znanja kako će ta boja reagovati na zub vremena. Određene boje kad tamne ne tamne ravnomerno tako da je bolje da se pre odabira bolje posavetujete sa stručnim licima.

Unutrašnja izolacija je drugačija od spoljašnje. Unutrašnja izolacija se može raditi stiroporom, vunom, termo malterom…. Nakon toga svakako je potrebno da se urade kompletno molersko farbarski radovi kako bi svi zidove u kući bili u istom tonu ili pak u različitim nijansama u zavisnosti od vaših želja i potreba. Stolariju je i u ovom slučaju poželjno zameniti.

Bilo kako bilo, štednja energije je naša budućnost. Zato krenimo na vreme da mislimo o tome. Vaš Arion tim!