Boje u vašem domu

Kada je u pitanju odabir boja za određene prostorije u domu, svi obično potegnu za trenutnom modom i ličnim ukusom bez predhodnog znanja o tome kako neke boje utiču na ljude u određenim prostorijama. Mi smo svakako za to da zidove treba bojiti to je bar lako promenljivo. Promenom boje samo jednog zida u prostoriji, cela prostorija dobija novi izgled. Ipak treba znati da svaka boja ima određeno značenje i unosi određenu energiju. Takođe je vrlo bitno da određene boje i tehnike nije dobro da radite sami, pošto najčešće posle takvog poduhvata opet pozovete profesionalce kako bi ispravili to što ste vi pokušali da uradite.
Evo kako stručnjaci vide boje u našem domu.


Spavaća soba-oaza odmora i mira. Atmosfera u njoj treba da bude smirujuća i opuštajuća. Za miran san preporučuju se pastelne nijanse koje se mogu naći u prirodi. Najčešće su to nijanse plave koje asociraju na umirujuće talase ili zelenu travu, ili pak neka oker boja koja podseća na opalo lišće u jesen.
Dnevna soba, to je svakako mesto gde skoro svi provodimo najviše vremena. Baš zbog toga u ovoj prostoriji bi trebalo da vladaju vedre boje pune energije. Ono što je izuzeto bitno je i veličina prostorije kao i visina plafona. Ako je prostorija manja ne preporučuje sa da se svi zidovi oboje u tamnu boju ali ipak dopustite sebi da se malo zaigrate sa bojama bar na jednom zidom.
Trpezarija je mesto u kome detalji čine dobar deo posla. Ono što je bitno da znate oko boja je to da crvena boja otvara apetit dok ga plava zatvara. Izbor je samo vaš.
Kuhinja je mesto stvaranja, naš kreativni kutak. Samim tim se baš tu možete igrati svim nijansama, bitno je samo da vas te nijanse inspirišu. Ono što je naš savet je da to budu perive boje.
A sada malo o samim bojama i njihovom značenju.

PLAVA
Plava boja se ubraja u hladnije nijanse. Plava boja se preporučuje za prostorije koje su južno orijentisane tj. prostorije koje su izložene sunčevoj svetlosti. Odabir prave nijanse plave boje je od velikog značaja. Plavu boju možete kombinovati sa drugim bojama toplijih tonova kako bi napravili kontrast i uneli dodatnu toplinu u vaš dom. Svakako se pored zidova možete igrati i bojom vaših podova pa tako uz plavu boju odlično idu podovi od tamnog drveta. Dok bi ukrasi u toj prostoriji trebali biti u svetlijim nijansama u odnosu na boju koja je na zidu.

ZELENA
Zelena boja se takođe preporučuje za prostorije koje su južno orijentisane. Ono što je specifično kod zelene boje je to da je baš ona najčešći izbor kod ljudi koji nisu sigurni u koju bi boju obukli svoj dom. Zelena boja se odlično slaže sa svim bojama koje srećemo u prirodi kao i svim prirodnim materijalima. Samim tim je veća verovatnoća da će se vaš već postojeći parket odlično uklopiti sa zelenom bojom kao i ostali nameštaj od drveta.

CRVENA
Crvena boja je boja vatre i spada u najtoplije boje. Ali je i vrlo zahtevna. Crvena stimuliše apetit pa je čest izbor u trepezarijama. Takođe, pokušajte je upotrebiti i u radnoj sobi, ali umereno. Crvena se može koristiti kao akcentna boja kojom možete istaći jedan zid u prostoriji i ublažiti tu jarkost detaljima mirnijih tonova.

ŽUTA
Žuta je boja sunca. Ona nam donosi energiju. Žuta boja se preporučuje za severno orijentisane prostorije, baš iz razloga što unosi toplinu. Žuta boja zahteva balans u prostoriji, neku boju koja će joj dati ravnotežu. Za drugu boju izaberite neki mirniji ton ili kontrastnu iz hladnog dela spektra. Sa žutom bojom se odlično slaže boja slonove kosti.

NARANDŽASTA
Narandžasta ista kao žuta donosi energiju u prostoriju. Narandžasta boja zaheva bogatu teksturu. Preporuka je da se narandžasta koristi kao akcenta boja jer tako najbolje dolazi do izražaja. Ona nije boja koja treba da bude sama na glatkom zidu. Ako u nekoj prostoriji želite da podstaknete kreativnosti u svako smislu narandžasta je prava boja za to. Vaša radna soba ili kuhinja mogu dobiti energičniju nijansu. Imajte na umu da se narandžasta najbolje slaže sa nameštajem i podovima od tamnog drveta. Svetlo drvo neće ponuditi dovoljno kontrasta.

LJUBIČASTA
Ljubičasta važi za dvoličnu boju posto je nastala stapanjem vrele crvene i hladne plave. U jednom trenutku je prefinjena i nežna, dok u drugom hladna, kraljica među bojama. Dugo se ljubičasta poistovećivala sa kraljevskim znamenjem pa i sada predstavalja boju luksuza i glamura.Ljubičasta je boja uspeha. Ljubičasta boja koja u sebi ima više crvene vuče na topliju nijansu dok ona sa više plave boje je izgledom hladnija. Ljubičasta boja vam daje mogućnost za veliki izbor odabira nameštaja od svetlih bež nijansi do onih najtamnijih.

Bez obzira za koju se boju opredelite zapamtite da plafon mora da ostane beo kako se ne bi stvorio efekat kutije. Isto tako ako niste sigurni koja je vaša boja nemojte bojiti sve zidove. Odaberite jedan zid koji će biti vaše platno. Izaberite boju koja najviše prija vašem ukusu i senzibilitetu, pa nek ide život. To je samo zid, lako ćemo ga ponovo okrečiti. Zato i jesmo tu.